Fiber Optik Altyapı Sistemleri

Sektörel Bilgi & Haberler

Fiber Optik Altyapı Sistemleri

Fiber Optik Altyapı Sistemleri

Günümüzde yatay ve dikey düzlemde büyüyen binalarda ve tesislerde gerek data alışverişi gerekse de video sinyallerinin iletimi artık bakır kablolar yerine Fiber Optik kablolar ve çeviriciler vasıtası ile yapılmaktadır.

Fiber Optik altyapıların en önemli özelliği belli bir mesafenin üzerinde hizmet veremeyen bakır kabloların yerini almasıdır. Böylece yaşanacak data kesilmeleri ve görüntü kayıpları tamamen giderilmiş olur.

Bu sistemlerin en önemli özelliklerinden biri ise çevresel etkenlerden etkilenmeden temiz bir iletim sağlayabilmesidir. Fiber Optik uygulamaların bir diğer önemli özelliği de tesislerdeki aynı hat üzerinde bulunan bir çok kabloyu tek kabloya düşürebilmesidir, böylece uygulamada hem işçilik hemde diğer tesisat yan ürünlerde yüksek oranda tasarruf sağlanmış olur.

Fiber Optik kablolar yapıldıkları malzeme, ışığı kırma şekline ve ışığın kablo içinde yayılma şekline göre türlere ayrılırlar. En yaygın bilinen fiber optik kablolar ışığın yayılma şekline göre ayırt edilen Single Mode ve Multi Mode kablolardır. Single mode kabloda ışık düz bir çizgi halinde ilerler.

Multi mode kabloda ise ışık çeperlere çarparak ve kırılmalar oluşturarak yayılır. En yaygın olarak kullanılanı Multi Mode kablolardır. Single mode kablolar yüksek veri iletimi ile daha uzak mesafelerde ve kayıbın az olması istenilen yerlerde kullanılır. Ayrıca fiber optik kablolar kaplandıkları malzeme ve diğer özelliklere göre de çeşitlere ayrılırlar.

Fiber Optik ‘in kullanım alanları

LAN & WAN uygulamaları, Internet, CATV, CCTV, SCADA Sistemleri, Digital TV, Videophone, Fiber To The Desk, Multimedia uygulamaları

 

Fiber Optik Sistemlerin Avantajları

Çok geniş bir band genişliği ve taşıma kapasitesi sağlar

Optik taşıma frekansı birkaç yüz Terrahertz’i (THz) geçmektedir.

Fiberin kalınlığı bir saç telinin kalınlığını geçmez. Bu yüzden her türlü koruyucu madde ile kaplansa bile, normal bakır bir kablonun kalınlığını geçmez, çok daha hafif ve ucuzdur. Bu yüzden Uçak, Gemi ve Uydu gibi yerlerde fiber kullanımı popüler hale gelmiştir.

Elektriksel yalıtkan bir malzeme olduğundan parazitlenme (EMI, RFI, EMP) ve etkileşim gibi problemleri yoktur.

Tekrarlayıcı (Repeater) kullanmadan bilgi taşıma mesafesi bakır kablolardan çok daha fazladır.

Uzun mesafelerde bile kayıplar çok azdır.

Gizlilik ve güvenlik sağlar. Fiber Optik kablolardan bilgi çalmak mümkün değildir.